Pályázati tudnivalók források feltérképezése, tervezés

Térképezzük fel előre a pályázati forrásokat!

Lehetőségünk van előre tervezni, hiszen az interneten szinte minden információ adott. A rendszeresen pályázóknak általában van egy kedvenc pályázati portáljuk, amelyen viszonylag gyakran átfutják az aktuális pályázati kiírásokat. Mivel előre tervezünk, a hangsúly kivételesen nem az aktuálison van. Mindenképpen olyan portált válasszunk, ahol a benyújtási határidő szerint lehet rendezni a kiírásokat. A “nem aktuális” nem csak azt jelenti, hogy a távoli jövőt fürkésszük, hanem azt is, hogy vegyük górcső alá azokat a lehetőségeket is, amin máskor bosszankodnánk, hogy éppen lemaradtunk róla, mert túl kevés az idő. Fussuk át a pályázatokat. Az ígéretesnek tűnő pályázatokat vizsgáljuk meg részletesen, hogy érdekesek-e számunkra. Azok esetében, amiről pont lemaradtunk, járjunk utána (pl. a pályáztató honlapján), hogy szoktak-e hasonló pályázatokat hirdetni, és ha igen, milyen rendszerességgel, mikor várható a következő kiírás. Az aktuálisan megpályázható forrásokról is gyűjtsük ki a szükséges információkat, majd ezen túl tekintsünk a jövőbe, kb. egy évre előre. Mindegyik pályázatnál érdemes megnézni, hogy rendszeresen meghirdetett pályázatról van-e szó.

Általános információk a pályázatokról

A nagy pályázati rendszerek esetében jó, ha rendelkezünk bizonyos alapinformációkkal. A központilag, Brüsszelben meghirdetett, nemzetközi együttműködésben megvalósuló ún. közösségi programok (ilyen pl. a Magyarországon a Tempus Közalapítvány által menedzselt, a Comenius, Erasmus, Grundtvig, Leonardo pályázatokat meghirdető Egész életen át tartó tanulás program) évről-évre rendszeresen, megjósolhatóan nagyjából ugyanazokra a határidőkre várják a pályázatokat. A szinte bármilyen cég vagy szervezet által benyújtható Leonardo mobilitási pályázatok benyújtási határideje pl. megbízhatóan minden évben január végén – február elején van.

Sajnos kevésbé kiszámíthatóak a hazai pályázók számára a legtöbb uniós forrást biztosító Új Széchenyi Terv (ÚSZT) operatív programjainak (pl. GOP, TÁMOP) pályázatai, ahol a pályázati konstrukciók nagy része egyedi, vagy időszakos felfüggesztésük és újbóli meghirdetésük nem rendszeres, nem kiszámítható. Jó hír viszont, hogy ezeknek a tervezett ütemezéséről is elérhető információ az interneten. Az ÚSZT végrehajtásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapja (http://www.nfu.hu/) főoldaláról kattintsunk a “Fejlesztési programok” menüpontra, ezen belül válasszuk ki az “Új Széchenyi Terv”-et. Az oldal alján található link elvezet minket az ÚSZT aktuális akcióterveihez, amelyek operatív programokra vagy azon belül prioritásokra (beavatkozási területekre) lebontva tartalmazzák a 2013 végéig még meghirdetésre kerülő támogatási konstrukciókról szóló alapinformációkat (igaz, ezekből jelenleg csak az derül ki, hogy egy adott évben várható-e meghirdetés). Ha nem akarjuk végigböngészni az összeset, célszerű előbb behatárolni, hogy melyik operatív program melyik prioritása tartalmazhat számunkra érdekes lehetőségeket. ATársadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) például nem beruházási célú humánfejlesztéseket támogat a következő területeken, ágazatokban:

 • foglalkoztatás, munkaügy (civil pályázatok is)
 • szakképzés, felnőttképzés, vállalati képzések, munkahelyi egészségvédelem, munkaerőpiacra visszatérők beilleszkedése, munkaerőpiaci szolgáltatások
 • köznevelés (iskolán kívüli oktatás is a korosztálynak), kultúra
 • felsőoktatás
 • szociális terület
 • egészségügy

 

Hogyan tudunk előre tervezni?

Az akciótervek nyújtotta lehetőségnél sokkal részletesebben “láthatunk a jövőbe”, ha az NFÜ főoldaláról a “Partnerségek” menüpontban megnézzük a már társadalmi egyeztetésre bocsátott, de még meg nem hirdetett pályázati konstrukciókkal kapcsolatos dokumentumokat. Itt már a pályázati felhívások, útmutatók, sőt, sok pályázat esetében a pályázati űrlapok, mellékletek tervezeteit olvashatjuk, amik a pályázat részletes feltételrendszerét tartalmazzák. Ezek természetesen még változhatnak, a letölthető dokumentumok alatti hozzászólásokban elolvashatjuk az építő jellegű kritikákat, javaslatokat a dokumentumokkal kapcsolatban, sőt, ha az egyeztetés még nem zárult le, magunk is véleményezhetjük itt a dokumentumokat. Nagy segítség, hogy az útmutató tervezetek már általában a tervezett benyújtási határidőket is tartalmazzák.Iratkozzunk fel az NFÜ hírlevelére, amelyben tájékoztatnak a társadalmi egyeztetések indulásáról
(http://www.nfu.hu/hirlevel_feliratkozas).

Információk rendszerezése

Az összegyűjtött információk alapján készíthetünk egy pályázati térképet a szervezetünk számára. A pályázati térkép legalább a következő információkat tartalmazza:

 • Pályázati konstrukció száma, neve
 • Támogatható tevékenységek, költségek
 • Pályázható összeg
 • Támogatási intenzitás (az összes elismerhető költség max. hány százaléka lehet a támogatás)
 • Meghirdetés időpontja
 • Benyújtás időpontja
 • További információk (link)
 • Megjegyzés

 

A pályázati térképet célszerű Excel táblázatban elkészíteni, hogy a benyújtás vagy a meghirdetés időpontja alapján is tudjuk rendezni a minket érdeklő pályázatokat. A táblázatot természetesen folyamatosan frissíteni, bővíteni kell a pályázati portálok, az NFÜ és más pályáztatók honlapjáról rendszeresen összegyűjtött információk alapján. A táblázat nagy segítséget nyújt a munka- és erőforrás-tervezéshez is.

Forrás: TKA, Kellermann Éva

Címke: , , ,
Kategória: Hír, blog, Pályázatok