Gyakran ismételt kérdések az oktatásban

Mi az OKJ?

Országos Képzési Jegyzék. Kormányrendelettel központilag meghatározott képzési lista. Az ebben szereplő képzések akkreditált képzések, így központilag elő van írva sokminden a megtartásukkal kapcsolatban. Úgynevezett SzVK (Szakmai és vizsgakövetelmények) tartozik minden OKJ képzéshez, ebben van meghatározva pl. az eméleti-gyakorlati órák aránya, milyen vizsgát kell teljesíteni és sok más is.

Mi az akkreditált tanfolyam?

Az OKJ-s képzéseken túl sok más igény is felmerül, speciálisabb, rövidebb-hosszabb, mélyebb-általánosabb képzések iránt. Lehetőség van rá tehát, hogy ezek a tanfolyamok hasonlóan “elfogadottak”, központilag nyilvántartottak legyenek és megtartásuk ellenőrzött módon történjen, mint az OKJ képzések esetén. Ilyen esetekben a képző intézmény akkreditálhatja a tanfolyamot az NMH-nál, ezáltal hasonló elismertségűekké válnak, mint az OKJ-s tanfolyamok.

Mi a felnőttképzési nyilvántartási szám?

Felnőttképzést törvény szerint csak ilyen számmal rendelkező intézmények végezhetnek Magyarországon. Ezt a számot minden képzőnek fel kell tüntetnie (pl. honlapon, jelentkezési lapon, oktatás helyszínén). Ha olyan képzőt találunk, akinél ilyet nem látunk, kérdezzünk rá bátran! Ha nem tudnak ilyen számról, kezdhetünk gyanakodni, valószínűleg az általa kiadott bizonyítvány, tanúsítvány nem sokat fog érni.

Milyen ingyenes képzések léteznek Magyarországon?

Regisztrált munkanélküliként OKJ-s tanfolyamot akár 100%-os állami támogatással is el tud végezni. A Munkaügyi Központok támogatják a képzéseket, a kérelmek egyéni elbírálás alá esnek.

22. életév betöltéséig legfeljebb egy OKJ tanfolyamot iskolarendszerű képzésben (OM számmal rendelkező intézménynél) szintén támogat az állam.

Ezen kívül léteznek kis önerővel (5-10 ezer forint) számítástechnikai és nyelvi képzések Európai Uniós forrásokkal, melyeket sok képzőnél elérhetünk. Ezek azonban inkább alapképzések, egy digitális írástudás szintet adnak és a nyelvi tanfolyamok is alapismereteket nyújtanak.

Léteznek olyan interneten fellelhető források is, ahol ingyenes képzésekre van lehetőség. A fő cél általában, hogy adatokat gyűjtsenek be rólunk marketing tevékenység végzése céljából, de vannak olyan ritka kivételek is, ahol a megszerezhető tudás kárpótol minket. Ilyen képzéseket mi is folyamatosan kutatunk és ha van 1-1 kivétel, akkor arról tájékoztatunk Facebook oldalunkon.

Mi az az Europass?

Az Europass dokumentumokról írtunk egy külön cikket, olvasd el!

 

2013-as változások!

Ki tarthat OKJ képzést?

Azok az intézmények, melyek felnőttképzési engedéllyel rendelkeznek! Ha ilyen kurzusra jelentkeztél, akkor nyugodtan elkérheted a képző cégtől az engedély megtekintésre.

Kaphatok OKJ bizonyítványt néhány órás képzés / távoktatás után?

NEM. A minimális óraszámok meg vannak határozva, ennél kevesebb óraszámban nem tartható OKJ képzés. Távoktatással csökkenthető harmadára az óraszám, de párszáz órát akkor is meg kell tartani tantermi képzésben. A képzések órarendjét az NMH SZFI-nél kötelező előre bejelenteni és ők bármikor ellenőrizhetik, hogy van-e oktatás.
Ha valahol azt ígérik, hogy távoktatással OKJ bizonyítványt adnak, akkor a bizonyítvány hamis lesz.

 

Ha további kérdésed merült fel, írj nekünk az info @ cort-oktatas.hu címre! Megpróbáljuk megválaszolni a kérdést és ha olyan jellegű, akkor bővítjük vele ezen rovatunkat, hogy mások is okulhassanak!

Böngéssz tanfolyami kínálatunkban és jelentkezz oktatásainkra személyesen Budapesten a Nagy Lajos király útja 140. alatt vagy Interneten a jelentkezési lapunk kitöltésével!