OKJ változások 2012-ben

Az OKJ képzésről általában

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő tanfolyamok általánosságban véve középfokú szakképzettséget adnak, de előfordulnak felsőfokú képzések is, melyeket felsőfokú tanulmányok során kreditpontok segítségével beszámítanak adott szakirányú képzésekbe.

Miért terjedtek el hazánkban ezek a típusú tanfolyamok? Ennek egyik oka, hogy jogszabályok által szabályozva van (ún. szakmai és vizsgakövetelményekben) sok képzési paraméter, ez valamennyire védi a fogyasztót (hallgatót), hogy egy standard képzést kapjon. A vizsga is erősen szabályozott, csak kevés intézmény jogosult vizsgák szervezésére. (Itt meg kell jegyeznünk, hogy sajnos a vizsgák esetenként túlontúl hosszúak és néha aránytalanul nehezek.)

Ezen kívül a képzések modulárisak, vagyis különböző tananyag- egységekből épülnek fel. Ennek okán beszámíthatóak a modulok másik OKJ vagy felsőfokú tanulmányok során. Az OKJ-t úgy állították össze, hogy EU konform legyen, sikeres vizsga esetén pedig EUROPASS bizonyítványt kérhetünk. Ennek gyakorlati jelentősége sajnos kevéssé ismert, hiszen az EUROPASS bizonyítvány- kiegészítő egy ajánlott dokumentum, elfogadására senki nem kötelezhető és nem jelenti a végzettség automatikus elismerését sem.

Egy további előnye az OKJ-s képzéseknek, hogy bizonyos szakmák gyakorlásához törvényileg kötelező szakképzettséggel rendelkezni. Ehhez pedig a jogszabály az OKJ-ban szereplő, illetve a magasabb szintű szakirányú végzettséget fogadja el. Sokan persze nem is feltétlenül tudják, hogy mik az OKJ képzés előnyei – hátrányai, csak mindenhol ezzel a rövidítéssel találkoznak, elterjedt a köztudatban, ezért keresik ezeket a képzéseket.

Mi fog változni?

Az új szakképzési törvény szerint az új Országos Képzési Jegyzéket a kormány legkésőbb 2012. április 30-ig adja ki. A kiadás persze egyelőre csúszik, ezzel párhuzamosan pedig meg nem erősített hírek jönnek. Az egyik ilyen hír, hogy bevezetnek egy ún. minimális óraszámot a képzésekhez, vagyis a tanfolyamok minimális hosszát megszabják. A kötelezően megtartandó minimális óraszámok pedig többszörösére megnövelhetik a tanfolyamok eddigi gyakorlat szerint kialakult hosszát, és ezzel persze az árát is.

Kérdésként felvetődik, hogy mennyire életszerű egy ilyen átalakítás. Sok esetben a tanfolyamra jelentkezők saját maguk fizetik ki a képzést és általában munka mellett vagy annak reményében járnak az oktatásokra. Motiváció tehát van, nem mondhatjuk, hogy jellemző a lemorzsolódás vagy a vizsga nem teljesítése. Ilyen esetekben nem kérdés, hogy a fenti intézkedés milyen hatást ér el: sokkal kevesebben tudják majd kifizetni és teljesíteni a megnövelt óraszámokat. Léteznek OKJ képzésből államilag finanszírozottak is, azok viszont jelenleg is jellemzően 1-2 évig tartanak, hiszen nem a hallgató pénztárcája bánja.

Egy másik változás lesz, hogy a vizsgák esetében megszűnik a moduláris jelleg, vagyis egyetlen vizsga lesz minden tanfolyam végén. Ez beszámítás szempontjából kellemetlenül érinthet egyeseket, ám várhatóan egyszerűsödik a vizsgáztatás, rövidülnek a vizsgák.

Címke: , , , , ,
Kategória: Hír, blog, Oktatás