Népszerűek az Europass dokumentumok

Több mint 7 000 Europass mobilitási igazolványt állított ki a Tempus Közalapítvány az elmúlt 7 évben. Ez a dokumentum a külföldön töltött szakmai gyakorlat, tanulmányút vagy önkéntes munka igazolására szolgál, és nagyban segítheti az itthoni elhelyezkedést.

Az Europass dokumentumcsalád tagjaként a mobilitási igazolvány csak meghatározott minőségi követelményeknek megfelelő programok esetén igényelhető, mint például az Európai Bizottság Erasmus, Leonardo, Comenius vagy Grundtvig programjai. Mivel egész Európában használják a mobilitási igazolványt, segítségével a többi országban is egyértelművé válik, hogy milyen készségekkel rendelkezünk, konkrétan mit és milyen szinten tanultunk, illetve milyen munkafolyamatokba kapcsolódtunk be a külföldi tartózkodásunk során.

A 2011-es statisztikai adatok szerint a mobilitási igazolvány igénylői leginkább a 25 év alattiak korosztályából kerülnek ki, akik maximum 4 hetet töltöttek valamelyik uniós országban. A gyakorlatok helyszíne a legtöbb esetben Németország, amelyet Nagy-Britannia és Franciaország követ a listán. Grafikonok a mobilitási igazolványról itt letölthetőek.

Hazánkban az Europass portfólió többi tagja is népszerű. Az egységes európai önéletrajzot például 244 ezren töltötték ki idén magyar nyelven, ezzel Magyarország a negyedik helyen áll Európában, ahol az Europass önéletrajzot kitöltők száma már elérte a 18 milliót.

A dokumentumcsalád öt elemből áll, ezekről részletesebben EUROPASS-ról szóló cikkünkben olvashattok. Segítségükkel az oktatási intézmények és a munkaadók könnyebben értelmezhetik az európai országokból származó diplomákat, bizonyítványokat és szakképesítéseket, így az Europass önéletrajznak, nyelvi útlevélnek, oklevélmellékletnek, bizonyítvány-kiegészítőnek és mobilitási igazolványnak nagy szerepe van az itthon vagy külföldön történő szakmai tapasztalatszerzés bemutatásában.

A Nemzeti Europass Központ új honlapján diákok, álláskeresők és munkaadók egyaránt hasznos információkat találhatnak a dokumentumok felhasználhatóságáról. Októbertől pedig karriertanácsadó is segíti a tájékozódást, aki hetente más-más témában nyújt gyakorlati tanácsokat az olvasóknak.

Forrás: Tempus Közalapítvány
Címke: , , , ,
Kategória: Hír, blog, Oktatás