Munkaerőpiaci körkép 2013-ban

A munkaadók körében egyelőre bizonytalanság uralkodik

A magyar munkaadók bizonytalannak látják a munkaerőpiac helyzetét 2013 elejét illetően. Országos átlagban a munkaadók 9%-a tervez munkaerő felvételt, 11%-a elbocsátást. 

Területi bontásban Közép-Magyarország és Észak-Alföld munkaadói optimistábbak, szerintük kis mértékű munkaerő felvétel várható a következő időszakban.

Iparági bontás

A legrosszabb a helyzet a mezőgazdaság, vad-, erdő- és halgazdálkodás szektorban, itt -13%-os csökkenés várható a foglalkoztatásban. Az elektromos áram-, gáz- és vízellátás területén szintén kimondottan negatívak a kilátások (-9%), továbbá az építőiparban (-5%) is további elbocsátásokra lehet számítani. Ezzel szemben három iparágban is létszámbővítésre lehet számítani – a legoptimistábbak a nagy- és kiskereskedelem, valamint a pénzügyi, biztosítás, ingatlan és üzleti szolgáltatások szektorok munkaadói (+4%).

 

Szakképzett vagy szakképzetlen munkaerő?

A munkáltatók inkább magasabb, például mérnöki végzettséget igénylő pozíciókat hirdettek meg, a munkavállalók viszont a szakképzettséget nem igénylő állásokat keresték inkább 2013 első negyedévében. 

Mérnökből, kiskereskedelmi eladóból és informatikai szakértőkből kerestek a legtöbbet a cégek, a munkavállalók pedig eladói, raktárosi, gépjárművezetői állások iránt érdeklődtek, és továbbra is sokan keresik a területi képviselői és asszisztensi pozíciókat.
Részmunkaidős állást egyre többen keresnek, az elmúlt negyedévben duplájára nőtt a számuk. A részmunkaidős álláshirdetések nagy részében – a többi kategóriához hasonlóan – is a magasabb végzettséggel rendelkező, nyelveket beszélő munkavállalókat keresik.

Hiányszakmák és romló pozíciójú foglalkozások

Országos összesítésben 2013-ban várhatóan a legnagyobb mértékben az egyéb termék-összeszerelő, a gépészmérnök, a lakatos, a forgácsoló és a villamosberendezés- összeszerelő foglalkozások köre lehet a legkeresettebb, itt növekedhet a legnagyobb mértékben a munkavállalók száma.

További szakmák keresettsége:

irodai adminisztrátor lakatos
autóbuszvezető hegesztő, lángvágó
bányászati irányító bolti eladó
szállítási nyilvántartó húsfeldolgozó
segédápoló, műtősegéd kamionsofőr
személygépkocsi vezető minőségbiztosítási mérnök
villanyszerelő villamosmérnök
épületgondnok szoftverfejlesztő
üzletpolitikai elemző bútorasztalos
energetikus számviteli ügyintéző
pincér, cukrász, szakács
kereskedelmi ügyintéző
gépésztechnikus
tűzoltó
műszaki rajzoló

 A fiatalok és új szakmát választó felnőttek helyzete tehát nem könnyű! A szakmák keresettsége dinamikusan változik, egyre több szakmát lehet tanulni, egyre változatosabb kínálatot nyújtanak a képző intézmények is egy-egy szakmán belül, van tehát kihívás. Érdemes utánaolvasni, érdeklődni, hogy a kiválasztott szakmával milyen elhelyezkedési, kereseti lehetőségeink lesznek akár Magyarországon, akár külföldön.

Pályaválasztáshoz, továbbtanuláshoz segítséget nyújthatnak a következő honlapok is:

 

 

Források: Manpower, Profession, OFI, Observatory
Címke: , , ,
Kategória: Álláskeresés, Hír, blog