Külföldre mennél dolgozni? Hasznos tanácsok!

Egyre több magyar szeretne Németországban, Ausztriában, Angliában, Hollandiában dolgozni, ami nem csoda, hiszen általában három-négyszer annyit lehet nyugatabbra hasonló munkáért, végzettséggel, tapasztalattal és munkaórával keresni. A munkakörülmények, a tervezhetőség és egyéb tényezők meg csak hab a tortán.


Van azonban néhány dolog, ami árnyalja a fenti ideális képet.

1. Vannak csalók, akik kihasználják, hogy sokan nyelvtudás, tapasztalat, ismerősök nélkül vágnak útnak. Őket onnan könnyű felismerni, hogy általában azelőtt kérnek pénzt valamire, hogy munkába állt volna a jelentkező. Szoktak szállás kaució, regisztráció, dokumentáció postázás és egyéb címszóval pénzt kérni. Jó, ha tudjuk: ha egy cég szakképzett dolgozót keres hosszú távra vagy valaki maga mellé egy munkatársat (pl. ha hegesztő és csőszerelő párban szoktak dolgozni) akkor nem fog ilyen adminisztrációs díjakkal problémázni. Akkor is érdemes gyanakodni, ha az olvasott hirdetés túl ideális!

2. Munkaközvetítők
Nem lehet közvetítői díjat kérni: kormányrendelet írja elő, hogy a magán munkaközvetítőnek nyilvántartásba kell vétetnie magát az illetékes regionális munkaügyi központnál, amely csak akkor veszi a közvetítőt nyilvántartásba, ha az a rendeletben meghatározott feltételeknek – szakértelem, elérhetőség, óvadék letétbe helyezése stb. – megfelel. Arról, hogy a magánközvetítő nyilvántartásba vétette-e magát, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal honlapján tájékozódhatunk.

Azt is jogszabály írja elő, hogy a magán munkaközvetítő az álláskeresőtől semmilyen jogcímen nem kérhet pénzt. Szolgáltatásainak ellenértékét mindig a munkaadó fizeti meg.

3. Álláshirdető cégek, leinformálható elérhetőségek
Óvatosságra inthet, ha nincs a hirdetőnek leellenőrizhető székhelye, mindössze mobil és email elérhetőséget ad meg a hirdetésben, és cégének sincs weboldala. A korrekt, megbízható irodák mindegyikénél leellenőrizhető az iroda címe, vezetékes telefonszáma, van cégjegyzékszáma és engedélye munkaerő-közvetítésre.

4. Nyelvtudás
Azt mindenképpen javasolni szoktuk, hogy legalább egy nagyon alap szinten sajátítsátok el a célország nyelvét, hogy ne legyetek “tolmácsra” vagy közvetítőre szorulva, mert sajnos sok esetben ők is ki tudják használni a helyzetet.

5. Szállás
Érdemes előre tisztázni a munkáltatóval, hogy biztosít-e szállást, milyen áron, azt levonja-e a bérből (ha igen a kivonás után mennyi marad). Ha van rá lehetőség, szállás vagy bérelt lakás téren is célszerű infókat gyűjteni, hogy legyen B terv is és hogy az árakkal is tisztában legyünk.

6. Szerződés, munkavállalási szabályok
Nemcsak Magyarországon, de külföldön is érdemes lehet írásbeli szerződést kötni. Van különbség, mert nem mindenhol kötelező írásba foglalni a munkaszerződést. A célországban érvényes munkavállalási szabályokat pedig feltétlen érdemes elolvasni, pl. mennyi a minimálbér összege, munkanélküli segély, egészségügyi ellátás van-e, mennyit kell a bérből adózni.

7. Utazás
Az Ausztriában dolgozók viszonylag szerencsés helyzetben vannak, de Hollandia már elég messze van és igencsak meg tud nőni a hazautazás költsége. Érdemes szétnézni fapados légitársaságok járatai között (WizzAir, Ryanair, easyJet, stb.). Akár átszállással is jöhetünk, Frankfurtban, Milánóban vannak átszállási lehetőségek. Ezzel lerövidíthető az idő, nem kell vezetni, ami fáradtan balesetveszélyes lehet és nem kopik az autó sem.
Másik lehetőség, hogy telekocsival próbálkozunk, erre is van több lehetőség és mivel egyre többen járnak külföldről, biztos találni fogunk egy járatot vagy akár egy útitársat, aki a költségbe beszáll.

Egy-két jó tanács a fentieken kívül:

  • Mindig legyen annyi pénzünk, hogy hazajöhessünk
  • Ne adjuk ki a kezünkből minden okmányunkat
  • Váltsuk ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát

A jó hír viszont, hogy akik nálunk tanulnak / tanultak és beszámoltak történeteikről, mind alátámasztják a magas fizetést, jó munkakörülményeket és egy-két kivétellel sikerült elkerülni az átveréseket. Sokuknak persze már valaki kijárta az utat, pl rokonok, barátok és ők tudtak munkalehetőséget, szállást ajánlani, de vannak aki teljesen önerőből mentek ki és egyáltalán nem bánták meg.

További tippek:

Címke: ,
Kategória: Álláskeresés, Hír, blog