Külföldön dolgozók a NAV célkeresztjében

Akár több százezer forintot is követelhet a külföldön dolgozó magyarokon a magyar adóhatóság (NAV), ha nem intézték el megfelelően az adminisztrációt.

A külföldön munkát vállalók gyakran csak nekivágnak a nagyvilágnak és a hazai hatóságoknak nem jelzik, hogy hamarosan máshol vállalnak munkát, lakcímükről pedig még kevesebben jelentkeznek ki. Pedig néhány hónap vagy év múlva akár több százezer forintot is követelhet rajtuk a NAV, ha nem voltak elég körültekintőek – figyelmeztet a Pénzcentrum.hu. A portál utánajárt, hogy külföldi munkavállalás előtt mit szükséges elintéznünk, hogy később ne érjenek meglepetések.

Mivel ma már az unión belüli munkavállalás nem jár olyan sok adminisztrációs kötelezettséggel, mintha például az USA-ba vagy más tengerentúli országba költöznénk, ezért sokan megfeledkeznek (vagy nem is tudnak róla), hogy kinek és hol kell szólniuk, ha elhagyják az országot. Pedig nemcsak az utólagos bírság befizetésétől kímélhetik meg magukat, de továbbra is teljes körű ellátásban részesülhetnek itthon akkor is, ha már máshol vannak biztosítva.

Ha nem EGT-tagállamban vállalunk munkát, akkor utána kell járni, hogy a célországgal van-e kétoldalú egyezményünk, és abban mi szerepel. Amennyiben nincs kétoldalú egyezmény életben az adott országgal, akkor fizetni kell mindkét országban a tb-t, ha nem jelentkezünk ki a hazai állandó lakcímről. Amennyiben továbbra is bejelentkezve maradunk a lakcímünkön, de nem fizetjük a 6810 forintot havonta, úgy az adóhatóság öt évre visszamenőleg bármikor behajthatja rajtunk az elmaradást. Ugyanakkor egyedi eljárás keretében lehetőség van arra, hogy az adóhatóságnál kezdeményezzük a tb-fizetés alól történő mentesítést – közölte az Adóhatóság.

 

Rengeteg pénzt küldenek haza a külföldön dolgozók

A Világbank becslése alapján csak Németországból 96 milliárd forintnyi támogatást küldtek tavaly haza azok a magyarok, akik kint vállaltak munkát. Az összes hazautalás pedig elérte az 545 milliárd forintnak megfelelő összeget. Ez megközelíti a tavalyi GDP 2 százalékát. Németország után a legtöbb pénz az USA-ból, aztán pedig Kanadából érkezett.

Százezrek külföldön

A probléma egyre több embert érint, hiszen egyre több magyar dolgozik külföldön. Becslések alapján körülbelül 600 ezer magyar ember dolgozott 2013 év végén más európai országokban. A legtöbben az Egyesült Királyságban, a Nemzetgazdasági Minisztérium nagykövetségek adatai alapján tett becslése szerint 300 ezren. Az uniós csatlakozás óta mintegy 130 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot.

A második kedvenc Németország. A német statisztikai hivatal külföldi állampolgárokat nyilvántartó adatbázisa 135 614 magyar állampolgárságú embert tartott nyilván 2013 végén, ami csaknem 29 százalékos növekedés az előző évhez képest. A harmadik leggyakoribb célállomás Ausztria. Az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint 63 251 magyar dolgozott hivatalosan a szomszédos országban.

 

Forrás: FN24, Pénzcentrum

Címke: ,
Kategória: Egyéb