Hírek, cikkek

Híreink és cikkeink felnőttképzés, oktatás, álláskeresés, karrier témakörben

Munkaerőhiány az EU-ban Az uniós országokban lévő vállalatok 40%-a számolt be arról, hogy nehezen találnak megfelelő készségekkel rendelkező munkaerőt, pedig a gazdaság évek óta szűkül. Ennek egyik oka az, hogy a társadalom az Unióban fokozatosan elöregszik. Az EU erre többféleképpen tud reagálni - vagyis hogy a jövőben kevésbé jelentsen ez a vállalatoknak problémát: a nemek közötti különbségek csökkentésével a gazdasági szférában a fiatal és idős munkaképes lakosság munkaerőpiacra való bevonásával a migráció és a mobilitás támogatása szintén a megoldás kulcsát képzik. Az EU legfőképpen a migrációban látja a megoldás kulcsát, így a készséghiány és a készségilleszkedési-zavarok leküzdésére az EU-OECD jelentés a következő három, egymást kiegészítő ajánlást fogalmazza meg: az Európán belüli mobilitás támogatása a kedvezőbb készségeloszlás érdekében a nem európai hátterű migránsok integrációjának támogatása készségeik jobb hasznosulása érdekében az európai gazdaság szempontjából fontos készségekkel rendelkező bevándorlók Európába vonzása Az Európán belüli mobilitás támogatása hasznos lenne, hiszen a mobil munkavállalók foglalkoztatási aránya (68%) magasabb a nemzeti átlagos foglalkoztatási aránynál (64,5%). Másrészt a munkaerő és a készségek európai régiók közötti transzfere hozzájárul az emberi erőforrás hatékony felhasználásához. Ennek fő eszköze a mobilitást akadályozó tényezők lebontása lenne, a szakmai átjárhatóságot elősegítő eszközök erősítése, valamint a nyelvtanulás támogatása. 2013-ban a nem európai hátterű migránsok foglalkoztatási aránya jóval alacsonyabb volt az nemzeti foglalkoztatási szintnél, ez a hátrány még jelentősebb a felsőfokú végzettséggel rendelkezőket összehasonlítva. Az emberi erőforrások ilyen mérvű pazarlása a jelentés szerint a következő eszközökkel akadályozható meg: külföldi képesítések elfogadásának egyszerűsítése a leghatékonyabb aktív munkaerőpiaci programok elérhetővé tétele a bevándorlók számára is a migránsok készségeihez igazított nyelvi képzések biztosítása a fogadó országokban

admin, január 29, 2015

Csőszerelő foglalkozások leírása FEOR szerintEbben a cikkben azt tekintjük át, hogy magyar FEOR (Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere) kódok alapján mivel foglalkozhat egy csőszerelő. Az adatokat az NFSZ-től vettük át, a munkaköri megfogalmazások egyelőre nem teljesek, de amint új információink vannak, folyamatosan bővítjük a leírást.

admin, február 8, 2014

Nem megy a tanulás? Jók a génjeid?A londoni King's College egyik legújabb kutatása szerint a gének nagyobb szerepet kapnak abban, ki milyen eredményesen tud tanulni, ahhoz képest, hogy milyen maga az oktatás és hogy milyen környezetbentanul az illető. Természetesen az eredmény nagy vitát váltott ki szakmai körökben.

admin, december 14, 2013

Hamarosan épül a Déli ÁramlatA Déli Áramlat egy tervezett csővezeték, amely a Fekete-tenger alatt szállítana orosz földgázt Bulgárián keresztül Délkelet-Európába. Az Európai Unió Nabucco projektjének versenytársa.

admin, december 6, 2013

Önéletrajz 50 év felett - 10 hasznos tippHa 50 évesen munkát kényszerülünk keresni, néhány apróbb trükköt érdemes alkalmazni az önéletrajz és motivációs levél írása és az álláskeresés során.

admin, november 4, 2013

EFOP: Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív ProgramEz egy dokumentum, ami a következő nyolc évre pályára állít minden magyarországi oktatásfejlesztést. Vagyis két kormányzati ciklus oktatásfejlesztési mozgástere.

admin, november 2, 2013

Külföldre mennél dolgozni? Hasznos tanácsok!Egyre több magyar szeretne Németországban, Ausztriában, Angliában, Hollandiában dolgozni, ami nem csoda, hiszen általában három-négyszer annyit lehet nyugatabbra hasonló munkáért, végzettséggel, tapasztalattal és munkaórával keresni.

admin, november 1, 2013

Ifjúsági Foglalkoztatási KezdeményezésA gazdasági válság súlyosan érintette a fiatalokat: munkanélküliségi rátájuk a felnőttekének a kétszerese, 2013 januárjában 23,6% volt. Jelenleg az unióban 7,5 millió 15-24 éves fiatal tartozik az ún. NEET kategóriába, azaz sem oktatásban, sem képzésben nem részesül és nem is foglalkoztatott.

admin, október 3, 2013

Oktatással kapcsolatos idézetek„A világon mindenkinek hinnie kell abban, hogy képes valami olyasmit nyújtani, amit a világ nélküle nem kapna meg." Gilbert Keith Chesterton

admin, szeptember 11, 2013

OKJ képzések listája 2013. szeptember 1-tőlAz OKJ képzések 2013. szeptember 1-i hatállyal megváltoztak, a 150/2012. számú kormányrendelet mellékletében találjuk meg az ettől a dátumtól indítható OKJ tanfolyamok listáját, amit az alábbi táblázatokban közzéteszünk

admin, szeptember 9, 2013

Munkaerőpiaci körkép 2013-banMi legyek, ha nagy leszek? Munkaerőpiaci trendek 2013-ban és segítség pályaválasztáshoz... A munkáltatók inkább magasabb végzettséget igénylő pozíciókat hirdettek meg, a munkavállalók viszont a szakképzettséget nem igénylő állásokat keresték inkább 2013 első negyedévében.

admin, május 8, 2013

Európai Képesítési KeretrendszerAz EKKR Európa Képesítési Keretrendszere, mely az egész életen át tartó tanulást hivatott szolgálni. Az EKKR kidolgozása 2004-ben kezdődött, cél volt egy olyan keretrendszer kialakítása, mely megkönnyíti az európai országok egymás közti tanulói és munkavállalói mobilitását, ugyanis segítségével a rendszerben résztvevő országok képesítési keretrendszere összehasonlíthatóvá válik.

admin, április 16, 2013

Energiatudatosság az építőipari szakképzésbenA BUSH projekt szerint alacsony az energiatudatos építési megoldásokkal kapcsolatos tudásszint országosan. Miért kell ezen javítani, milyen területeken kell beavatkozni és hogyan lehet elképzelni a megoldást?

admin, március 22, 2013

OKJ változások 2013. szeptembertőlMi változik? Milyen tanfolyamok lesznek? Mennyibe fog kerülni? Milyen hosszúak lesznek a tanfolyamok? Milyen lesz a vizsga?

admin, március 21, 2013

Pályázati tudnivalók források feltérképezése, tervezésMire érdemes cégként, önkormányzatként vagy non-profit szervezetként odafigyelni? Honnan szerezzünk információkat? Főbb pályázati források Magyarországon. A tervezésnek milyen hatékony, könnyen alkalmazható eszközei léteznek?

admin, február 10, 2013

Népszerűek az Europass dokumentumokAzt mutatják a 2011-es statisztikák, hogy Magyarország a negyedik helyen áll Európában EUROPASS dokumentumok kitöltésében. Ezek segítségével az oktatási intézmények és a munkaadók könnyen értelmezhetik az európai országokból származó diplomákat, bizonyítványokat és szakképesítéseket.

admin, december 1, 2012

Álláskeresési bakikSok kellemetlenségtől óvjuk meg magunkat az álláskeresés során, ha tanulunk mások hibáiból. Milyen apró malőrök fordulnak elő? Mikre figyelj oda?

admin, augusztus 24, 2012

EUROPASSKülföldi munkavállalást, tanulást segítő dokumentumok: az Europass egy személyi csomag, mely Európában egységessé, összehasonlíthatóvá teszi az egyének szaktudását, végzettségét, nyelvtudását, szakmai tapasztalatait.

admin, július 2, 2012

OKJ változások 2012-ben2012-ben várhatóan minimális óraszámot vezetnek be az OKJ képzésekre. Az OKJ szereplő tanfolyamok általánosságban véve középfokú szakképzettséget adnak, de előfordulnak felsőfokú képzések is, melyeket felsőfokú tanulmányok során kreditpontok segítségével beszámítanak adott szakirányú képzésekbe.

admin, május 21, 2012

Blended learning vagy hibrid oktatásA blended learning vagy hibrid oktatás egy olyan új oktatási módszer, amely ötvözi a hagyományos tantermi, kontakt órás oktatást, a távoktatást és az e-learninget, kihasználva mindháromban rejlő lehetőségeket.

admin, április 23, 2012

Kötelező kereskedelmi képesítésekA 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet előírja, hogy mely ipari és kereskedelmi tevékenység gyakorlásához milyen minimális végzettséggel kell rendelkeznie a tevékenységet végzőnek. A képesítés megszerzésének határideje 2011. december 31.

admin, január 12, 2012

Távoktatási útmutatóA távoktatás lehetőséget ad a tananyag rugalmas időbeosztással történő elsajátítására, melyet munka, nappali tagozatos tanulás, gyereknevelés mellett ajánlunk vagy olyan esetekben, amikor messze van a lakhely az oktatási helyszíntől.

admin, november 18, 2011

EXCEL 2010 tippekAz Excel 2010 táblázatkezelő az Excel 2007 kissé megújult verziója. Ebben a cikkben az értékgörbéket és az űrlapvezérlést tekintjük át, mint az Excel 2010 két újdonsága a 2007-hez képest.

admin, július 4, 2011


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*


+ hét = 16

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>