Finnországban eltörlik a tantárgyakat

Új reformot készülnek bevezetni Finnországban: át szeretnének térni a téma-alapú oktatásra a tantárgyak mellőzésével. Finnország egyébként is legendásan teljesít oktatásügyileg, jól szervezett oktatási rendszere van és rendre jól teljesítenek a diákok a nemzetközi kompetenciateszteken.

A mostani reform célja, hogy a diákokat a munkaerőpiacra készítse fel, olyan kompetenciák elsajátítása a cél, amit egy munkahelyen hatékonyan tudnak majd hasznosítani. A módszert egyébként már két éve elkezdték bevezetni, vagyis léteznek már tematikák, például az Európai Unióval foglalkozó kurzus, melynek keretein belül földrajzot, történelmet, közgazdaságtant és nyelveket is tanulnak a diákok. Van másrészt turisztikai-üzleti téma is, ahol matematikát, kommunikációs készségeket is elsajátítanak a tanulók.

A reform másik oldala, hogy egyre inkább a csoportos közös munka kerül előtérbe és a tanárok feladata inkább egyfajta moderációs szereppé alakul át. A tudás passzív átadására egyre kevesebb időt szánnak a tanárok, hiszen ezt akár otthoni keretek között is képesek a diákok elsajátítani.

Az új oktatási módszer iránt már más országok is érdeklődnek, de a bevezetés csak nagyon lassan lehetséges, hiszen mind az oktatóknak, mind a diákoknak be kell fogadniuk az új rendszert.

Címke: , , , ,
Kategória: Egyéb