EXCEL 2010 tippek

Az Excel 2010 táblázatkezelő az Excel 2007 kissé megújult verziója. Elődjéhez képest nem tartalmaz olyan sok újdonságot, mint az előző újítás, amikor is a teljes menürendszer eltűnt és helyette egy ún. menüszalagon válogathattunk a kisebb-nagyobb ikonok közül. Találunk viszont érdekességeket, pl. az értékgörbéket. Beszúrás fülben találjuk őket és egy furcsa, de hasznos elegyét képezik a képleteknek és a diagramoknak. Képletként másolhatóak, 1-1 cellában jelennek meg, de nem egy értéket adnak vissza, hanem vonal, oszlop vagy nyereség/veszteség diagramot. Gyorsan képet kaphatunk velük például egy-egy változó időbeli alakulásáról. Nagy előnye még, hogy állítható a tengelyek skálája is, az ábrázolt adatpontok gyorsan ki- és bekapcsolhatóak, színezhetőek előre beépített sémákkal.

Értékgörbék

Vannak viszont olyan elemek, amiket valamiért kissé eldugtak előlünk a programozók és nehézkes előcsalni. Ilyenek például az űrlapvezérlő ikonok. A Fejlesztőeszközök nevű fülben találnánk meg őket és a Vezérlők csoportban a Beszúrás gombra kattintva bújnak elő. Itt szembesülünk a problémával, hogy nincs ilyen nevű fülecskénk. A Fájlmenüben találunk viszont egy Beállítások almenüpontot, bal oldalon pedig a Menüszalag testreszabását célszerű választani. Két hosszabb oszlop jelenik meg és a jobb oldaliban fölül a Fő lapok kategóriát választva jelennek meg az éppen aktív fülek. Itt a Fejlesztőeszközök lapot is ki kell pipálni, ha ezt leokézzuk, akkor elvileg látnunk kell utána ezt a fület is (a Nézet és a Bővítmények között).

 Űrlapvezérlők az Excel 2010-ben

A fülek sorrendje egyébként változtatható, ha valaki gyakori felhasználó, érdemes hasznosságnak megfelelő sorrendbe állítani a füleket, hogy még gyorsabbak legyünk. Ezt szintén az említett menüpontban (Fájl – Beállítások – Menüszalag testreszabása) tehetjük meg, a jobb oldali téglalap mellett lévő fel-le nyilak segítségével mindig a téglalapban aktív fület tudjuk a többihez képest mozgatni.

Címke: , , ,
Kategória: Egyéb, Hír, blog, Oktatás