EUROPASS

Az Europass egy személyi dokumentumcsomag, mely Európában egységessé, összehasonlíthatóvá teszi az egyének szaktudását, végzettségét, nyelvtudását, szakmai tapasztalatait.

Az a célja, hogy megkönnyítse az EU-n belüli mobilitást, ezért segíti a különböző végzettségek elismerését. Ezáltal könnyebbé válik a munkavállalás és továbbtanulás, illetve Magyarországon elkezdett tanulmány külföldi befejezése is.

Milyen EUROPASS dokumentumok léteznek?

  • Europass önéletrajz
  • Oklevélmelléklet (diplomákhoz: BSC, MSC)
  • Bizonyítvány-kiegészítő (jelenleg OKJ képzésekhez)
  • Nyelvi útlevél
  • Mobilitási igazolvány (szakmai gyakorlat, tanulmányok során megszerezett készségek igazolásához)

 

Mennyibe kerül?

A bizonyítványkiegészítő maximum a minimálbér 5%-nak megfelelő összegbe kerül (2012-ben max. 4.650 Ft).
Az oklevélmelléklet magyar nyelven ingyenes, angol nyelven a költségtérítés mértékét a felsőoktatási intézmény szabályzatban határozza meg.
Mobilitási igazolvány térítésmentesen igényelhető a Tempus Közalapítványnál.

Hogyan lehet hozzájutni?

Az Europass önéletrajz szabadon kitölthető akár online is. Mintákat pedig az Europass oldaláról lehet letölteni 22 különböző nyelven.

Oklevélmellékletet a diplomához magyar nyelven kötelező adni, angol nyelvűt a felőoktatási intézménytől lehet igényelni térítés ellenében.

Bizonyítvány-kiegészítő az OKJ-s vizsga szervezőjétől kérhető, ez sok esetben a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. A bizonyítvány másolatát csatolni kell a kérelemhez és Kocsis Gáborné részére kell megküldeni. Elérhetősége: 06-1/477-5644; e-mailen : kocsis.gaborne@nive.hu.

Nyelvi útlevél kiállítását itt tudjuk elvégezni! Az CEDEFOP honlapján pedig nyelvi útlevél mintákat is találhatunk több nyelven.

Mobilitási igazolvány az Europass honlapján indítható el. A dokumentum kitöltésével kapcsolatos tudnivalókat az Útmutató részletezi.

A fentieket a bizonyítványaink másolatával együtt egy Európai Készségútlevél nevű dokumentumban lehet összesíteni. Ez egyrészt azért hasznos, mert nem marad ki semmi az állásra jelentkező email-ből – pl mert elfelejtettük csatolni az OKJ végzettséget igazoló bizonyítvány másolatát – másrészt azért hasznos, mert itt is ki tudjuk tölteni a megújult Europass önéletrajzot online. Csak arra kell vigyázni, hogy ha végeztünk mentsük le a dokumentumot, mert nem tárolja az oldal!

Címke: , , ,
Kategória: Álláskeresés, Egyéb, Hír, blog, Oktatás