Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés

A gazdasági válság súlyosan érintette a fiatalokat: munkanélküliségi rátájuk a felnőttekének a kétszerese, 2013 januárjában 23,6% volt. Jelenleg az unióban 7,5 millió 15-24 éves fiatal tartozik az ún. NEET kategóriába, azaz sem oktatásban, sem képzésben nem részesül és nem is foglalkoztatott.

A fiatalkori munkanélküliség visszaszorítása érdekében az Európai Bizottság összeállította javaslatát a februárban meghirdetett Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés mielőbbi végrehajtását szolgáló működési szabályokról. A kezdeményezésre az unió összesen 6 milliárd eurót szán a 2014–2020 közötti időszakban.

Andor László, az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa így nyilatkozott: „Látva, hogy az Európai Tanácsban komoly politikai elhatározás született az ifjúsági garancia és egyéb, a fiatalok példátlan mértékű munkanélküliségét csökkentő intézkedések támogatásáról, a Bizottság összeállított egy konkrét javaslatot, mely alapján a tagállamok […] akár azonnal megkezdhetik a források erre a célra való felhasználását.”

Az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés elsősorban közvetlenül azokban a régiókban élő NEET fiatalokat kívánja támogatni, ahol az ifjúsági munkanélküliségi ráta 2012-ben meghaladta a 25%-ot. A kezdeményezés középpontjában a munkaerőpiaci integráció áll.

A kezdeményezés költségvetése a 2012 decemberében elfogadott foglalkoztatási csomag felgyorsítását célozza. A pénzügyi források segítségével a tagállamok olyan intézkedéseket finanszírozhatnak a támogatható régiókban, amelyek az ifjúsági garanciáról szóló ajánlás céljainak megvalósítását szolgálják. Az ifjúsági garancia keretében a tagállamoknak olyan intézkedéseket kell bevezetniük, melyek biztosítják, hogy minden 25 év alatti NEET fiatal munkahelye elvesztését, vagy a tanulás befejezését követő négy hónapon belül megfelelő állásajánlatot vagy gyakornoki állást kapjon, illetve további oktatásban vagy képzésben vegyen részt.

Az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés az ifjúsági garancia rendszerének létrehozását és működtetését célzó egyéb tagállami projekteket (többek közt az Európai Szociális Alap által támogatott intézkedéseket) egészítené ki, például az érintett intézmények és szolgáltatások megújítása révén.

A kezdeményezés célja, hogy a helyi sajátosságok figyelembe vételével egyénre szabott, gyors, konkrét és mérhető eredmények szülessenek a fiatalok munkanélküliségének visszaszorításában.

Forrás: http://www.cedefop.europa.eu/EN/news/21232.aspx, Observatory

Címke: , , ,
Kategória: Álláskeresés, Hír, blog