Hamarosan épül a Déli Áramlat

Déli Áramlat egy tervezett csővezeték, amely a Fekete-tenger alatt szállít majd orosz földgázt Bulgárián keresztül Délkelet-Európába. Az Európai Unió Nabucco projektjének versenytársa. A projektet 2007. június 23-án jelentették be, amikor az olasz energiacég Eni vezérigazgatója és az orosz energiacég Gazprom alelnöke egyetértési nyilatkozatot írtak alá a délen futó csővezetékrendszer megépítéséről.

A vezeték 900 kilométeren keresztül a Fekete-tenger alatti fut majd és a bulgáriai Várnába érkezik. Keresztülhaladna az ukrán és a román kontinentális talapzaton. Ezt a szakaszt a South Stream AG, a Gazprom és az Eni vegyesvállalata építené és működtetné.
Várnából a délnyugati ág Görögországon és a Jón-tengeren keresztül Dél-Olaszországba tartana. Az északnyugati ág Szerbián és Magyarországon keresztül az ausztriai Baumgarten gáztárolóiig futna. Egy másik lehetőség, hogy az északnyugati ág Szlovénian keresztül Észak-Olaszországba tarthatna. Lehetséges, hogy két ág a bosznia-hercegovina Ploče kikötőbe, illetve a horvát Fiumébe fut és ez utóbbi az olasz Triesztben ér véget. Folytak tárgyalások arról is, hogy a Déli Áramlatot bekössék a Wingas haidachi gáztározójába, ami Közép-Európa második legnagyobb tározója.

Mindezt térképen szemléltetve:

Déli Áramlat térképen

Hamarosan megkezdődhetnek az érintett földterületek kisajátítási eljárásai, azután pedig maga az építkezés. A South Stream Transport már megkezdte a Déli Áramlat földgázvezeték tenger alatti szakaszának építésével és a csövek legyártásával kapcsolatos pályázati eljárást.

Andrej Fik műszaki igazgató elmondta, hogy több mint 100 féle csövet próbáltak ki, így elindíthatják a pályázati kiírást azok gyártására, valamint a Fekete-tenger alatt húzódó 925 kilométer hosszú vezetékszakasz lefektetésére. A munkálatokat a menetrendnek megfelelően a 2014 második negyedében kezdik meg – erősítette meg a South Stream Transport igazgatója.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke június végén Moszkvában kijelentette, hogy az orosz gázt a tervek szerint 2015 végétől Európába, így Magyarországra is továbbító Déli Áramlat gázvezeték finanszírozása teljes mértékben biztonságos, és kockázatmentes. Azt is közölte, hogy a 2018-ra évi 63 milliárd köbméter gáz szállítására alkalmas gázvezetékrendszer megvalósításával szigorúan a tervek szerint haladnak.

A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti szakaszon Magyarország évente mintegy 30 milliárd köbméter földgázt kapna 2016 januárjától. A beruházás költsége a tervek szerint 600 millió euró, ennek 70 százalékát fedeznék hitelből.

A CORT Oktatási Stúdió folyamatosan indít izometriás csőszerelő tanfolyamokat Budapesten és Miskolcon. Úgy gondoljuk, minimálisan a magyar szakasz építését magyar szakemberek végeznék. Ehhez azonban a jelenlegi jól képzett – rajzokat is olvasni tudó – szakemberek száma nem lesz elegendő, hiszen akik megtanulták a szakmát 95%-ban külföldön próbálnak érvényesülni.

Források: Wikipédia, MTI, Verlag Dashöfer

[ Kiváló minőségű dugókulcs készlet, akár online rendeléssel is. ]

Címke: , , , ,
Kategória: Hír, blog