Csőszerelő foglalkozások leírása FEOR szerint

Ebben a cikkben azt tekintjük át, hogy magyar FEOR (Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere) kódok alapján mivel foglalkozhat egy csőszerelő. Az adatokat az NFSZ-től vettük át, a munkaköri megfogalmazások egyelőre nem teljesek, de amint új információink vannak, folyamatosan bővítjük a leírást.

  • Csőhálózat-szerelő (FEOR: 5371)

Folyadékok és légnemű anyagok, mint például víz, olaj, gáz, gőz, valamint apróra zúzott szilárd anyagok szállítására szolgáló csővezetékeket, vezetékhálózatokat és ezeket kiszolgáló berendezéseket épít, állít össze, valamint javít és karbantart.Különböző technológiák (fémipari, műanyagipari, építőanyag-ipari) alkalmazásával a vezetékrendszert kiépíti és összeszereli, lyukakat, hornyokat és egyéb nyílásokat vés vagy fúr ki. A csöveket vágja, előkészíti, hajlítja és alakítja, menetet metsz, csavaroz, ragaszt, forraszt, hegeszt. A csővezetékeket különböző fűtő, hűtő, légkondicionáló és egyéb ipari feldolgozó készülékekhez, berendezésekhez és rendszerekhez csatlakoztatja. Az illesztések szivárgásmentességét nyomás-, illetve üzempróbával ellenőrzi.
Csatornázási szakember: üzemelteti, javítja és karbantartja a szenny-, és csapadékvíz elvezetésére szolgáló, zárt-, vagy nyíltrendszerű csatornahálózatokat és ezek berendezéseit (szivattyúk, szűrők stb.). Gondoskodik a csatornadugulások megszüntetéséről és a szennyvízszippantásról.

  • Csőszerelő lakatos (FEOR: 7421)

Vasból, acélból és egyéb fémes anyagból készült lemezeket, idomokat, csöveket, vázakat és tartószerkezeteket munkál meg. Szereli, javítja és a helyszínen összeállítja az épületek és ipari létesítmények acél és fém tartószerkezeteit. Hajlítja a különböző profilú szerelvényeket, lemezeket, valamint ezen anyagokból burkoló lemezeket és védőszekrényeket készít. Beépíti a víz, gáz, gőz, olaj vagy apróra zúzott szilárd anyagok szállítására alkalmas vezetékrendszerekbe az elzáró és szabályozó elemeket, a kész vezetékrendszereket karbantartja. Elkészíti, illetve felújítja a gépjárművek alváz- és vázszerkezeteit, karosszériaelemeit és különböző szerkezeti egységeit.

  • Csőszerelők művezetője (FEOR: 1353)

Csőszerelési tevékenységet folytató részegység közvetlen termelésirányítója.

  • Csővezeték-építő (FEOR: 7644)
  • Csővezeték-kitűző (FEOR: 7644)
  • Nyomócsővezeték-építő (FEOR: 7644)

Agyag, beton, öntöttvas, műanyag vagy egyéb anyagokból készült csöveket fektet le és szerel össze, hogy csatornákat építsen csapadékvíz, szennyvíz, illetve víz elvezetésére.
A csatorna nyomvonalának megfelelően kiásott árkot elsimítja és a kívánt lejtésbe állítja. A csődarabot az árokban elhelyezi vagy oda irányítja, illetve segít daruval elhelyezni. A cső karmantyús végét behelyezi az előzőleg lefektetett cső végébe. Függő- és mérőléc használatával beállítja a csővezetéket és annak lejtését, majd rögzíti, cementhabarcs kiöntéssel, hegesztéssel, csavarozással összekapcsolja, tömíti. Felszereli a különböző szerelvényeket és idomokat. Kiépíti a szakaszoló- és tisztítóaknákat.
Monolit szerkezetű csatorna építésekor elkészíti a szükséges zsaluzatot, megkeveri a csatorna építéséhez szükséges betont, majd a zsaluzatba dolgozza, utókezeli és javítja. Szükség esetén segít a csatorna nyomvonalának kiásásában.

  • Csővezeték-szerelő (FEOR: 7621)
  • Központifűtés- és csőhálózat-szerelő (FEOR: 7621)

Épületgépészeti – központi fűtés, ivóvíz, csatorna, gáz, szellőző és klíma hálózatok – és technológiai, ipari transzport vezetékeket alakít ki, üzembe helyez, üzemelteti és karbantartja őket.

  • Vezeték és csőhálózat-szerelő (FEOR: 7621)

Folyadékok és légnemű anyagok, mint például víz, olaj, gáz, gőz, valamint apróra zúzott szilárd anyagok szállítására szolgáló csővezetékeket, vezetékhálózatokat és ezeket kiszolgáló berendezéseket épít, állít össze, valamint javít és karbantart.
Különböző technológiák (fémipari-, műanyagipari, építőanyag-ipari) alkalmazásával a vezetékrendszert kiépíti és összeszereli, lyukakat, hornyokat és egyéb nyílásokat vés vagy fúr ki. A csöveket vágja, reszeli, hajlítja és alakítja, menetet metsz, csavaroz, ragaszt, forraszt, hegeszt. A csővezetékeket különböző fűtő, hűtő, légkondicionáló és egyéb ipari feldolgozó készülékekhez, berendezésekhez és rendszerekhez csatlakoztatja. Az illesztések szivárgásmentességét nyomás-, illetve üzempróbával ellenőrzi.

 

Forrás: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat

 

Oktatási stúdiónk izometriás csőszerelő képzéseket tart, melyben technológia csőszerelési feladatokra koncentrálunk, ezzel erőművekben, olajipari létesítményekben, finomítókban, gyárakban lehet elhelyezkedni.

További információk: izometrias-csoszerelo.hu

Címke: , , , ,
Kategória: Hír, blog, Oktatás